VondelCS

Het Vondelparkpaviljoen is gebouwd tussen 1878 en 1881 als uitgaansgebouw in het Vondelpark in Amsterdam. Na diverse bestemmingen huisvestte het paviljoen tot 2012 het EYE Film Instituut Nederland. In 2014 zal het paviljoen na verbouwing een culturele ontmoetingsplaats zijn.

 
Na jaren van geslotenheid vraagt het gebouw om verregaande openheid. Het ontwerp voor het paviljoen beantwoordt deze vraag met de herintroductie van de hoofdentree op de bel-etage, entrees naast en onder de nieuwe buitentrap, het te situeren programma achter de voorgevels en de uitstraling van de dicht te zetten loggia’s op de bel-etage. De gebruikers van het Vondelparkpaviljoen zijn divers: AVRO, AT5, theater, horeca en de daarbij behorende bezoekers. Dat geldt ook voor de activiteiten die in het paviljoen plaats gaan vinden. Het ontwerp voorziet in een duidelijke zonering in het gebouw voor publiek versus backstage. Logistieke processen en meervoudig gebruik zijn uitgangspunt voor de indeling op de diverse verdiepingen. De grote publieke ruimten komen op de makkelijkst bereikbare plekken in het gebouw. Het Grand café/restaurant strekt zich uit achter de voorgevel van het gebouw aan het park, en in de dichtgezette loggia’s, direct grenzend aan het buitenterras op de bel-etage. Het hart van het gebouw is de ontvangsthal op de bel-etage, centraal gelegen, de oorspronkelijke hoogte in ere hersteld en uitgerust met bar/informatiebalie.