Stadsschouwburg Amsterdam

Al jaren zocht Toneelgroep Amsterdam de oplossing voor een vlakke vloerzaal. Het terrein van de bestaande Stadsschouwburg bood onvoldoende ruimte. Het plan waarbij een volwaardige nieuwe zaal zou worden gerealiseerd, met als doel zowel de Melkweg al de Schouwburg uit te breiden, bleek mogelijk in een ontwerp waarbij de schouwburg een uitbreiding uitkragend over de Melkweg kreeg en de Melkweg werd verlengd op de begane grond op het perceel van de schouwburg.

 
De onderste helft van het gebouw aan de Lijnbaansgracht is van glas en bevat een repetitiezaal, de publiekstrappen en de kassa. Hoger kraagt het volume uit boven de Lijnbaansgracht en zijn de gevels gesloten. De gevelbekleding bestaat uit dubbele metaalplaten, waarvan de buitenste geperforeerd is, waardoor het effect van changeant-stof ontstaat.