Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof

Het oorspronkelijke ontwerp voor Theater De Agnietenhof is van Holt en Bijvoet. In 2000 is een tweede zaal aangebouwd. Dertien jaar later hebben we deze twee entiteiten tot één geheel omgevormd, met respect voor de originele ruimtelijke structuur en materialisering uit 1969.

 
Het bestaande theater voldeed niet langer aan de huidige maatstaven: De verblijfskwaliteit van de foyers was laag; publiekstromen conflicteerden bij binnenkomst en vertrek; de uitstraling was gedateerd. De grote foyer had veel last van tocht. De Agnietenhof vroeg ons een analyse te maken van de problemen en in de oplossing de wensen mee te nemen voor meer verhuurbare ruimten in het gebouw en een theaterrestaurant. Het ontwerp voorziet in nieuwe ruimtelijke en zichtrelaties tussen de verschillende foyers. De publieksstromen zijn uit elkaar gehaald. De verblijfsruimten liggen centraal in het gebouw. De bars zijn goed bereikbaar en zichtbaar. De grootste ruimtelijke ingreep is herkenbaar in het resultaat: de oorspronkelijke structuur uit 1969 is herkenbaar gehouden door de lichtgrijze cementstuc. De nieuwe centrale ruimte is duidelijk afleesbaar door de houten vloer en het houten plafond. Centraal daarin staat de bar. De zaal is voorzien van een nieuwe wandbekleding en kleurstelling, en is in capaciteit vergroot tot 800 stoelen. Afgeschuinde houten latten zijn om akoestische redenen afwisselend geplaatst. Het interieurontwerp sluit naadloos aan bij de nieuw gekozen tijdloze materialen van het gebouw: hout, cement en staal is gecombineerd met een hoogglans witte gietvloer. Het meubilair borduurt hierop voort met natuurlijke materialen en stofkleuren.