Schouwburg en centrum voor de kunsten De Lawei

Het ontwerp voor de nieuwe Schouwburg De Lawei en Centrum voor de kunsten De Meldij in Drachten voorziet in volledige reorganisatie van de publieke ruimten in de Lawei, een nieuwe Vlakke Vloerzaal en de nieuwbouw van De Meldij. Tevens wordt de backstage logistiek verbeterd en het laden en lossen inpandig gebracht. De korengele gevelbekleding geeft het complex een geheel nieuwe uitstraling.

 
De belangrijkste ingreep in De Lawei is de introductie van de zgn. slagader. Een centrale route die de entree van De Lawei verbindt met de entree van De Meldij aan de westzijde van het complex. Aan de slagader liggen alle publieke functies. De hoofdentree van De Lawei blijft aan het Laweiplein, maar krijgt een hele nieuwe uitstraling door de bouw van de foyer van de Kleine Zaal op de eerste verdieping. Het Theatercafé krijgt meer uitstraling aan het plein en staat in open verbinding met de foyer van de Kleine Zaal. Rondom de bestaande Foyer van de Grote Zaal komen restaurant, lounge, conferentieruimten en de Kunstgalerij. De multifunctionele foyer wordt nog meer geschikt gemaakt voor manifestaties en evenementen. Aansluitend aan de foyer is de royale entreehal van De Meldij gesitueerd. De golvende entreegevel maakt een nieuwe entree aan deze zijde vanzelfsprekend. De entreehal is georganiseerd om de brede tribunetrap die tevens de toegang vormt naar de nieuwe vlakke vloerzaal.