Herontwikkeling Gemeentehuis Laren

Het gemeentehuis Laren heeft na de fusering van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren een gedeeltelijk nieuwe bestemming gekregen. Naast de nog zittende huidige functies, nl. bestuurscentrum, raadzaal en trouwlocatie, biedt het gemeentehuis onderdak aan diverse zorg en welzijn gerelateerde functies, onder een nieuwe overkoepelende naam: Centrum voor Maatschappelijke Zorg en Dienstverlening.

 
Het voormalig gemeentehuis bestaat uit 3 delen: De villa, een oud nonnenhuis uit de 19e eeuw; de eerste uitbreiding t.b.v. van de functiewijziging naar gemeentehuis uit de jaren '50; en de tweede uitbreiding uit de jaren '80 van de vorige eeuw. De herbestemming behelst voornamelijk een interne verbouwing, waarbij ruimtelijkheid en lichttoetreding en duurzaamheid nieuwe dimensies in het gebouw worden. Direct achter de hoofdentree is de Foyer ontworpen, een centrale plek in het gebouw, met informatievoorzieningen en receptie. Elke gebruiker heeft zijn adres als het ware in die foyer. De foyer wordt buiten ingeleid door een nieuwe luifel boven het entreegebied. Deze luifel heeft lamellen van zonnepanelen, zodat de zoninstraling niet alleen wordt tegen gehouden en de koelbehoefte afneemt, maar ook wordt ingezet energie op te wekken. Binnenwanden in het gebouw zijn afwisselend transparant, half transparant en gesloten. Het ontwerp tracht zoveel mogelijk daglicht in het gebouw te krijgen, zonder dat de privacy van cliënten in het geding komt. In het voorgedeelte, het oude nonnenhuis, is op de begane grond een tandartspraktijk gehuisvest. Boven bevinden zich de raad- en trouwzaal. De geëtste ramen in de ontvangstruimte zijn opgenomen in het ontwerp. De huidige niet in gebruik zijnde entree tussen dit huis en de eerste uitbreiding zal daar toe weer in gebruik worden genomen.