Cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer Etten-Leur

Het ontwerp voor de nieuwbouw van cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur voorziet in volledige nieuwbouw van de bestaande culturele voorzieningen en zal o.a. een vlakke vloer theaterzaal, een kleine zaal, bibliotheek, repetitie- en educatiestudio’s, muziekstudio’s en kantoren huisvesten. Samen met Arup en SVP architectuur en stedenbouw en 4advies wordt het plan verder uitgewerkt.

 
Het ontwerp voor de nieuwbouw speelt in op de veranderende omstandigheden voor hedendaagse theaters. Analyse van de logistieke processen  en stimulering van onderlinge kruisbestuiving tussen verschillende culturele disciplines zijn de basis geweest voor lay-out van de plattegronden. Het resulteerde in een uiterst compact ontwerp, met een diabolo-vorm als centrale ruimte in het gebouw. Grote glasvlakken in de gevel en lichtstraten in het dak zorgen voor een vloed aan daglicht en een sterke relatie met buiten. Het ontwerp is gepland aan de belangrijkste invalsroute naar het centrum van Etten-Leur. De hoofdentree, zaal en dramastudio’s richten zich op het noorden naar die route en het centrum. Naar achteren toe neemt het volume in hoogte af, en zoekt het aansluiting bij de lagere bouwhoogte van de woonwijk. De foyer, of huiskamer, is juist gericht op deze, bezonde zuidkant van de locatie. De stenen buitengevel krijgt verschillende structuren en vier grijstinten die naar boven toe steeds lichter worden. De buitengevels worden deels doorgezet in het interieur en aangevuld met dezelfde houten vloer als in de theaterzaal  en houten plafonds. Alle ruimten in het gebouw zijn ontworpen om meervoudig te gebruiken. De vlakke vloer theaterzaal wordt deels uitgevoerd  met een inschuiftribune om manifestaties mogelijk te maken. Alle studio’s zijn direct zichtbaar en bereikbaar vanuit de centrale huiskamer om ook ingezet te kunnen worden voor publieksfuncties. De multifunctionele foyer is geschikt voor manifestaties en evenementen. De bouw start in 2018 en wordt naar verwachting in 2019 afgerond.