Islemunda

In de cascoplint van een appartementengebouw in het nieuwe centrum van IJsselmonde is ruimte gereserveerd voor een nieuwe bibliotheek en een cultuurwerkplaats, Islemunda. Het project bevat een theaterzaal met 120 stoelen, een filmzaal met ca. 50 stoelen en diverse (dans)studio’s. Meerdere gebruikers, waaronder het Rotterdams Wijktheater, programmeren in de diverse ruimten.

 
Het concept van het ontwerp is dat de ruimte vanaf het plein aan de voorzijde, waar de ruimte relatief laag is, doorloopt in de hogere ruimte van de theaterzaal. Omdat er geen daglicht in de zaal binnen het casco te realiseren was, wordt op deze manier toch gezorgd voor transparantie en een relatie met buiten. Multifunctioneel gebruik van het complex staat voorop en wordt mede hierdoor versterkt. De zaal is middels een glazen of een dichte hefwand geluidsdicht af te sluiten van de foyer. Als beide wanden open zijn ontstaat de directe relatie met het plein via de foyer. Achterin de zaal is een inschuifbare tribune geplaatst, waardoor de zaal op meerdere manieren te gebruiken is. Het podium van de zaal grenst door dit ruimtelijk concept aan het horeca-gedeelte en kan naar keuze bij de ruimte worden getrokken. De bibliotheek werkt nauw samen met Islemunda. Vanuit de foyer benaderen bezoekers de bibliotheek. In het overgangsgebied staat een grote leestafel met tijdschriften en informatiecomputers. Een ei-vormige studio wordt door beide partijen gebruikt en is vanuit zowel de bibliotheek als de foyer bereikbaar.